közös kép

Vászonkép az osztályterembe

Az elmúlt időszak korlátozásai sajnos nem tettek jót az osztályközösségeknek. A közös élményeket nem csak az otthonról tanulás lehetetlenítette el, hanem hosszú időn keresztül elmaradtak a közösségi programok, amik addig az osztályközösség építését szolgálták.

A korlátozások feloldása után a pedagógusoknak, szülőknek, gyerekeknek bőven volt mit bepótolniuk. A szétesett osztályközösséget visszaépíteni, vagy a még ki sem alakult közösség összekovácsolását megkezdeni egyáltalán nem egyszerű dolog.

Az iskola alapvetően a tanulásról, nem pedig az élményekről szól, ezért kevés idő van rájuk. Ha végre közös kikapcsolódáshoz jut egy osztályközösség, akkor gyorsan emlékeket kell gyártani belőlük, hogy legyen mit kamatoztatni. A mai mobiltelefonok kitűnő kamerái remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy közösen átélt kirándulás vagy iskolai program kellemes pillanatait megörökítsük.

Mindig nagy kérdés, hogyan kerüljön ki a terem falára a közös élményt jelentő fotó, ami erősen közvetíti az összetartozás érzését. Készíthetünk kis méretű fotókból tablót, de képzeljük csak el, milyen az, ha az egyik hangsúlyos falon a legszebb közös pillanat, vagy esetleg több együtt átélt öröm is naponta visszaköszön egy vászonképről.

Egy nagyobb létszámú osztály számára a szülők összefogásával egyáltalán nem megvalósíthatatlan ötlet a vászonkép, ami sokat dobhat a közösségi szellemen.

Ha a döntés megszületett, a közös élményről készült kép vagy képek egy-két nap alatt a falra költözhetnek egy strapabíró vászonkép formájában. Csak ki kell választani a megfelelő fotót, amit megoldhatunk egy közös képnézegetés, élményfelidézés alkalmával, például egy osztályfőnöki órán is.

A keményebb napokon, amikor a terhek lehangolják a tanulókat, esetleg feszültséget keltenek közöttük, a vászonképek mosolyt csalhatnak az arcokra, melegséget hozhatnak a szívekbe és kibékíthetik az ellenfeleket.

Az interneon.hu oldalon megtaláljuk a lehetőséget arra, hogy elképzelésünket meg is valósítsuk és ezzel behozzunk valamit a lemaradásból.