tanácsadás

Sokan fordultak már ehhez a nyugdíjbiztosítási tanácsadóhoz: mivel magyarázza a sikerét?

Noha legtöbben a pénzügyeinket érintő döntéseket még mindig szeretjük önállóan meghozni, egy nyugdíjbiztosítási tanácsadó segítsége döntő befolyással bírhat hosszú távon. Ahhoz ugyanis nem is férhet kétség, hogy valamilyen kötött célú öngondoskodási formára ma már szinte minden aktív korú dolgozónak szüksége van az időskori anyagi biztonsága megteremtéséhez.

Tudniillik hazánk társadalombiztosítási rendszere – amely egyszerre felel a nyugellátásért és az egészségügy finanszírozásáért – egyre ingatagabb lábakon áll. Azok száma, akik a járulékokat befizetik évről évre csökkenő tendenciát mutat, míg az eltartottak – köszönhetően a várható élettartam növekedésének is – egyre többen vannak. Szinte az összes, témában jártas szakember, így a Grantis nyugdíjbiztosítás tanácsadó is arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a folyamat előbb-utóbb azt eredményezi, hogy a korhatár drasztikusan megemelkedik, de jó eséllyel még így sem kerülhető el a nyugdíjak reálértékének fokozatos csökkenése.

Milyen kritériumok alapján válasszunk megtakarítási eszközt?

Időskori anyagi biztonságunk megteremtése annál könnyebb, minél előbb vágunk bele. Ez a megállapítás tulajdonképpen nem is igényel különösebb magyarázatot, hiszen sokkal könnyebb jelentős hozamot elérni 15 év alatt, mint ha ennek az időnek csak a harmada állna a rendelkezésünkre. Azonban az elérhető eszközök száma ma már igen magas, így megfelelő tapasztalat hiányában feltétlenül ki kell kérni egy nyugdíjbiztosítási tanácsadó segítségét is. Ez a lépés azért is kulcsfontosságú, mert a döntésünk meghozatalánál olyan tényezőket is vizsgálnunk kell, amikre laikusként jó eséllyel egyáltalán nem is gondolnánk. Elsőként a pontos céljainkat és elvárásainkat kell elemezni, mindezt párhuzamba állítva a lehetőségeinkkel. Kardinális jelentősége van annak is, mekkora összeget tudunk rendszeresen befektetni, ennek mértékét pedig úgy kell megállapítani, hogy annak befizetése egy nehezebb időszakban se jelentsen megoldhatatlan problémát. Egy nyugdíjbiztosítási tanácsadó emellett azt is vizsgálja, mekkora jártassággal rendelkezünk a pénzügyi folyamatokat illetően és a kockázatvállalási hajlandóságunkra is nagy figyelmet fordít. Ezek ugyanis alapvetően meghatározzák, pontosan melyik konstrukció mellett szabad letenni a voksunkat. Ez a folyamat pedig rendkívül komplex és nagy gyakorlatot kíván, így egy évtizedes tapasztalattal rendelkező nyugdíjbiztosítási tanácsadó közbenjárása itt mindenképpen indokolt.

A nyugdíjbiztosítás esetében is minden szempontot vizsgálni kell

A pénzügyeinket érintő döntéseink során sajnos hajlamosak vagyunk érzelmi alapon határozni, ez azonban hosszú távon csak a legritkább esetben vezet tartós sikerre. Tudniillik egyaránt problémát jelent, ha kizárólag lelkesedésből köteleződünk el egy adott konstrukció mellett, miképp az sem szerencsés, ha valamilyen téves meggyőződés miatt utasítjuk el azt. Nincs ez másképp a nyugdíjbiztosítás kapcsán sem, amely hasonlóan a többi megtakarítási formához, egyaránt rendelkezik előnyökkel és bizonyos körülmények megléte esetében hátulütőkkel is. Ezeket a szempontokat mindig személyre szabottan kell elemezni, ehhez pedig elengedhetetlen egy nyugdíjbiztosítási tanácsadó évtizedes tapasztalata. Döntő befolyással bír ugyanis a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő, de rengeteget számít jelenlegi és a jövőben várható anyagi helyzetünk is, miképp az sem mindegy, rendelkezünk-e egyéb megtakarításokkal. Ugyancsak kardinális kérdés, mekkora rizikót szeretnénk vállalni nagy távlatokban, miként az is meghatározó, mi magunk szeretnénk-e meghozni a befektetési döntéseket. Ezeken felül még tucatnyi olyan kérdés merül fel, amiket egy rutinos nyugdíjbiztosítási tanácsadó alaposan körbejár, mielőtt segítene kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót.