VRF klima

Központi klíma az oktatási intézményekben

Az iskolai nyári szünet legfőbb oka a nyári meleg, ez egyértelmű. Mivel az oktatási intézmények a nyár legnagyobb részében üresen állnak, azt is mondhatnánk, hogy nincs is szükség a levegő hűtésére. Viszont ez a gyakorlatban nagyon nem igaz. Hogy miért?

Először is azért, mert főleg a felsőoktatási intézményekben a tavasz utolsó és a nyár első hónapjában igen komoly megmérettetés zajlik és a hőmérséklet ebben az időszakban már igen magas értékeket is elér. A központi klíma biztosítja, hogy az intézmény egész területén elviselhető, sőt kellemes legyen a hőérzet, ami segít a koncentrációban, támogatja a teljesítményt, amit bizony értékelni fognak a tanárok és a diákok is.

Bizonyára felmerül a kérdés, hogy mi a különbség az otthonról már jól ismert klímaberendezés és a VRF rendszer között, ami alatt a központi, légcsatornás légkondicionáló berendezés értendő.

Képzeljük csak el, hogy egy ízlésesen felépült egyetem homlokzatán annyi kültéri klímaegységet látunk, amennyi tanterem, illetve tanári szoba található az épületben. Nagyon fura látvány lenne. Sőt! Próbáljunk utánaszámolni, hogy ennek milyen üzemeltetési költsége lenne. Fenntarthatatlan, az biztos. Azért valljuk be, hogy így sem mindennapi komfort egy klímával hűtött oktatási intézmény, pedig bőven indokolt lenne a hőmérséklet szabályozás a kritikus időszakban a felmelegedett épületekben.

Amennyiben a költségvetés befogadja a korszerű fejlesztést, ami nagyobb komfortot, jobb teljesítményt ígér, akkor a legjobb megoldás a légcsatornás klímarendszer telepítése. Ebben az esetben nincs minden beltéri egységnek kültéri párja, hanem egy központi, nagy teljesítményű hűtőközeg áramoltatja a hűvös levegőt a különböző helyiségekbe. A zsúfolt tantermek légcseréje is megoldható ezáltal és nem kell azon aggódni, ha ablakot nyitunk, azzal a meleget is beengedjük.

Bár a hőfok csak központilag szabályozható és a telepítési költségek bizonyára erősen megterhelik a költségvetést, az üzemeltetés egészen gazdaságos lesz. Az épületben végzett munka késő tavasszal, kora nyáron, illetve kora ősszel egészen biztos, hogy sokkal eredményesebb lesz.