tv műsor

Így segíthetsz gyermekednek tv műsort találni

A gyermekek életében ma nagyobb szerepet töltenek be a médiumok, mint azt valaha is gondoltuk volna. Mindennapi életüknek az egyik legfontosabb része a szórakoztató média használata. Bár a legtöbbet az interneten lógnak, a televízió majdnem minden gyerekszoba alapvető felszereltségéhez tartozik. A tévézés jó kis program számukra, aminek viszont kevésbé örülnek a tudatos szülők, ha feleslegesen villog a villanypásztor a szobájukban, vagy éppen egy korban, stílusban nem jól kiválasztott műsor kerül porondra. A „kapcsold ki de rögtön!” tiltás negatív hatással lesz gyermekkel való kapcsolatunkra, ezért módszereinken csiszolnunk kell a cél érdekében.

Elhihetjük, hogy gyermekünk az unalmas, nem neki szóló műsort általában egyáltalán nem élvezi. Vagy a mobilját nyomkodva rá se hederít a képernyőre, vagy a szülőkkel dacolva azért is megmutatja, hogy az van, amit akar. Legrosszabb esetben viszont lustán, unalmában bámulja a semmit.

Itt jön képbe a szerető szülő, aki csupán jóakaratú törődésből foglalkozni kezd a helyzettel. Jól tudjuk, hogy az iskola, óvoda tehet bármit, a gyermek fejlődésében a szülő játssza a legfontosabb szerepet. Bizony ez nem könnyű dolog, tele is van kisebb-nagyobb kihívásokkal. Sok más mellett a médiahasználati szokásokat is befolyásolniuk kell, meg kell tanítaniuk, hogy gyermekeik hogyan és mennyit foglalkozzanak a médiumokkal.

A tévézés helyes szokásainak kialakítása szempontjából kiváló megoldás a tv műsor használatára való nevelés. Meg kell mutatnunk nekik, hogy egy remek tv műsorújság, mint a TV mustra milyen könnyen felfedi számukra egy-egy érdekes műsor elérhetőségét. Kezdjük azzal, hogy közösen megnézendő műsorokat kutatunk benne, majd amikor rátalálunk, például az rtl klub műsor kínálatában, akkor rendezünk egy izgalmas, közös tévézést. Ha ezt többször is megismételjük, gyermekünk kellemes élményt társít a tervezett, szervezett tv nézés mellé és nagyobb eséllyel fogja ő is kiválogatni a számára kívánatos műsorokat.

Ha pedig nem csak szórakozását tápláló, hanem tudását gyarapító műsor is horogra akad a TV mustra böngészése közben, akkor egész biztos, hogy nagyon büszkék leszünk magunkra.