szigetüzemű napelemes rendszer

Hasznos információk a szigetüzemű napelemes rendszerről

A napelemes rendszerek világa rendkívül változatos, hála a technológia fejlődésének. Alapvetően 3 típusú rendszert különböztetünk meg: a hálózatra kapcsolt és a szigetüzemű napelemes rendszer mellett, a kettő okos kombinációja, a hibrid rendszer is megtalálható a technikai palettán. Ahogy az lenni szokott, mindhárom típusnak megvannak a maga utánozhatatlan előnyei.

Mostani írásunkban a szigetüzemű napelemes rendszert vesszük górcső alá, megvizsgálva, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt érdemes bizalmat szavazni a modern berendezésnek. Az elnevezés rendkívül árulkodó, hiszen úgy is mondhatjuk, különálló részként, „szigetként” funkcionál.

A hálózatra kapcsolt verzióval ellentétben, a szigetüzemű napelemes rendszer nincs kapcsolatban a központi áramszolgáltatóval. Az a mennyiségű energia, amit a napelemes panelek a napsütéses órákban megtermelnek, egy okosan kifejlesztett akkumulátorban tárolódik. A háztartás elektromos berendezései ebből az akkumulátorból merítenek.

Érthető, hogy a szigetüzemű napelemes rendszerek esetében csak és kizárólag annyi energiánk van, amennyit megtermelünk magunknak. A teljesítményének azonban nem szabhat határt semmi, igazából csak a pénztárcánk kapacitása.

A rendszer azon háztartások esetében nyújt ideális választást, ahol nehézkes vagy nagyon költséges a központi áramszolgáltatóval való kapcsolatteremtés, például azért, mert az ingatlan elszigetelt, nehezen megközelíthető helyen van. Fontos azonban tudni, hogy ezen rendszerek ára magasabb, mint a hagyományos változatoké. Talán kissé zavaros a laikusoknak, de a szakemberek mindenkinek segítenek.