számítógép gyorsítás

A számítógép gyorsítás gyakran könnyedén kivitelezhető

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor azt tapasztaljuk, hogy egyre lassabban hajtja végre az utasításokat a komputer. Ilyenkor rögtön arra gondolunk, hogy elavult és megint cserélhetjük, ám a számítógép gyorsítás sokszor egyszerűbben is kivitelezhető. Első körben ugyanis mindenképpen érdemes szoftveres irányban keresni a hiba okát. Idővel rengeteg alkalmazást telepítünk, ezek pedig hajlamosak visszafogni a teljesítményt, főként, ha nem megfelelően távolítjuk el azokat.

A számítógép gyorsítás emiatt gyakorta egy alapos adatbázis tisztítással is sikeres lehet. Erre a célra kitűnő szoftverek léteznek, amelyek automatikusan végrehajtják a szükséges lépéseket. Néha azonban ez nem vezet eredményre. Ilyenkor a számítógép gyorsítás csak radikálisabb módszerekkel kivitelezhető. Mielőtt költséges fejlesztésekbe fognánk, telepítsük újra az operációs rendszert és vizsgáljuk meg, hogy tapasztalunk-e változást.

Amennyiben ez sem segített, akkor valószínűleg hardveres avulás áll a háttérben, ilyenkor a részegységek fejlesztésére vagy komplett cserére lehet szükség. Ugyanakkor a számítógép gyorsítás nem feltétlenül jelent óriási kiadást, hiszen sok esetben elég, ha némi memóriabővítést hajtunk végre vagy a merevlemezt váltjuk le egy korszerűbb megoldásra.

Mindenképpen tartsuk észben, miszerint szoftveresen is rengeteget tehetünk a gyorsaság megőrzéséért. Kitűnő példája ennek a tömörítő program, ami számtalan lehetőséget rejt magában. Egyrészről rengeteg helyet spórolhatunk a rendszeres használatával, hiszen az eljárásnak éppen a tárterület felszabadítása az egyik legfőbb célja. Emellett a merevlemezek esetében egy tömörítő program alkalmazásával a sebességen is jócskán javíthatunk.

A háttértár technológiája ugyanis sokkal könnyebben kezeli az alacsony számú, ám nagyobb méretű fájlokat, mint a sok aprót. Arról nem is beszélve, hogy jóval egyszerűbb például az online adattovábbítás, amikor csak egyetlen állományt kell mozgatni. A tömörítő program ugyanakkor biztonsági szempontból is roppant hasznos lehet. Ma már szinte minden számítástechnikai eszközünk internetre van kapcsolva, így az adataink tulajdonképpen soha nincsenek teljesen védve.

Az illetéktelen behatolókkal szemben nem könnyű védekezni, ám ha a személyes fájlok, képek, videók jelszóval védettek, úgy sokkal nehezebb ellopni azokat. Erre a célra egy tömörítő program tökéletesen megfelel. Könnyedén kiválaszthatjuk azokat az állományokat, amiket így védenénk, csupán arra ügyeljünk, hogy el ne felejtsük a beállított jelszót!