solar-panel

Napelem gyáraknak: feltételek és egyéb hasznos tudnivalók

Az elmúlt jó pár évben világszerte vonzó lehetőséget jelentenek a gyárak energiaellátásában a napelemek. Az ipari környezetben történő napelem telepítés nagyon sok előnnyel jár, a környezeti fenntarthatóságtól kezdve, egészen a költségmegtakarításig. Nézzük meg, hogy miért lehet előnyös a napelem a gyáraknak és milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy ez a beruházás megvalósuljon.

Költségmegtakarítás

Az egyik legfontosabb oka annak, hogy egyre több gyár fordul a napelemek felé, hogy üzemeltetésük jelentős költségmegtakarítást jelent. A napfényből a napenergia előállítása csökkentheti a hálózati villamosenergiától való függést, ami valljuk be nem utolsó szempont. Magyarországon is lehetőség van pályázati pénzek elnyerésére, így a beruházás is sokkal könnyebben megvalósítható. Az ST Solar szerint ezért is lehet előnyös gyáraknak a napelem rendszer telepítés.

Környezeti fenntarthatóság 

Nagyon sok cég rendelkezik fenntarthatósági tervekkel és célokkal, hiszen ez csökkentheti a gyárak szénlábnyomát. A napenergia-termelés segíthet kiküszöbölni az üvegházhatású gázkibocsátást, így a gyár hozzájárul a tisztább levegőhöz és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Az áttéréssel a gyárak partnereiknek és megrendelőiknek is bizonyíthatják, hogy elkötelezettek a környezeti felelősségvállalás terén.

Stabil energiaellátás

A napelemek stabil és megbízható energiaforrások, különösen azokban a régiókban, ahol bőséges a napsütés. Áringadozással és ellátási lánc megszakadással számolhatnak azok a gyárak, akik még mindig a fosszilis tüzelőanyagok használatát helyezik előtérbe. A napfény egy megújuló energiaforrás, amely mindig rendelkezésre áll.

Energiafüggetlenség

Mint már írtuk a napelemek energiafüggetlenséget jelenthetnek a gyáraknak, úgy, hogy a helyszínen termelik az áramot, amely az üzemeltetéshez szükséges. Ez a lehetőség lecsökkenti a külső energiaforrásoktól való függőséget és mérsékeli az energiaellátási zavarokat, valamint kizárja az ingadozó villamosenergia-árakból fakadó kockázatokat. A gyárak a napelemek segítségével stabilizálhatják energiaköltségüket, ezáltal működésüket és javíthatják a hosszú távú pénzügyi kilátásaikat.

Milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy a napelemek telepítésére sor kerülhessen?

Minimum elvárások

A gyáraknak elegendő tetőfelülettel vagy földterülettel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a napelemek telepítésre kerüljenek. A táblák mérete függ az energiafogyasztástól, a rendelkezésre álló területtől és a napfénynek való kitettségtől. A megvalósításhoz a helyszíni felmérést mindenképpen el kell végezni.

Tetőszerkezet

Amennyiben a napelemek a tetőre kerülnek, úgy a szerkezet teherbíró képességét is ellenőrizni kell, mert ez kulcsfontosságú. A napelemek telepítésével hatalmas terhelés éri majd a tetőt és fontos tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán el fogja-e bírni anélkül, hogy károk keletkeznének.

Helyi előírásoknak való megfelelés

A gyáraknak is meg kell felelniük a helyi előírásoknak és engedélyezési követelményeknek. Ez magában foglalhatja az engedélyek beszerzését, az építési előírások betartását is. Olyan napelem telepítő céggel érdemes szerződést kötni, akik az adott régióban pontosan ismerik ezeket az előírásokat és követelményeket.