gyűjtőkémény

Hogyan korszerűsíthető a gyűjtőkémény?

Vannak az épületeknek olyan részletei is, amelyekkel főként a mai generáció egyáltalában nincs tisztában. A gyűjtőkémény is viszonylag ismeretlen fogalom lehet jó pár embernek. Akkor most tisztázzuk, hogy mi ez! Ez a régebbi, téglaépítésű társasházakban jellemző megoldás, aminek az a feladata, hogy az egymás felett lévő lakásokból kilépő égéstermékeket elvezesse. A hosszú éveken keresztül működőképes megoldás problémáját manapság a fűtési rendszerek korszerűsítése okozza.

Mit tehetünk tehát abban az esetben, ha a gyűjtőkémény még működöképes, de régi, a fűtési rendszer új technológiai felszereltséggel rendelkezik? A szakértők szerint, ilyenkor a kémény felújításában van a megoldás nyitja. A leghatékonyabb alternatíva a Krea K2+ kémény béléscső rendszer beépítése, azaz a kémény bélelése.

Ez mind a turbós, mind pedig a kondenzációs kazánok egyszerre történő használatát lehetővé teszi. A gyűjtőkémény tehát korszerűsíthető, de mindenképpen szükséges a lakástulajdonosok egyetértése a döntéseket illetően. A szén-monoxid mérgezésekhez köthető halálesetek több módszerrel megelőzhetőek. Ezek közé tartozik a lakossági kéményseprés is.

Sokan ezt a szolgáltatást nem veszik igénybe, annak ellenére, hogy a megelőzésért rengeteget tehetnénk ezzel. A fűtéstermékek égése közben keletkező anyagok folyamatosan lerakódnak a kémény belső falán, emellett pedig a kéménybe más szennyeződések is kerülhetnek, mint gallyak, falevelek, stb. A lakossági kéményseprés egyik fő feladata ezeknek a lerakódásoknak és szennyeződéseknek az eltüntetése.