edzés

Eszköz nélküli edzés: tényleg nem kell súlyzó?

Nem minden esetben van lehetőség eljutni a közeli konditerembe vagy épp nincs is fitnesz terem a közelben. Továbbá sokan nem szívesen eddzenek konditeremben, a felmerülő kétségek miatt, mint például „mindenki engem fog nézni” vagy „azt sem tudom, hogy kell használni a gépeket”. Jobb híján marad az otthoni edzés eszközök nélkül. De, ez valóban hatásos?

Miért érdemes otthon is belevágni az edzésekbe?

A legegyszerűbb az volna, ha beletörődnél abba, hogy nem tudsz eljutni egy konditerembe vagy épp nem tudsz futni a rossz időjárás miatt, így a kanapéban tespedve elfogadnád a helyzetet. Edzésre akár otthonod kényelmében is van lehetőség. Ehhez mindössze némi helyre lesz szükséged, hogy komfortosan tudd végezni a gyakorlatokat.

Az otthoni edzés nagy előnye, hogy időjárástól függetlenül sportolhatsz. Ráadásul rengeteg időt tudsz megspórolni, ugyanis nem kell időt szánnod az utazásra, mint például egy konditermi edzés esetében. Ezenkívül akkor edzhetsz, amikor csak akarsz. Akár éjjel vagy hajnalban, ahogy időd engedi.

Szükség lesz súlyzóra?

Az edzések változatossá tétele érdekében jól jöhet néhány eszköz, mint például edzőszalag vagy súlyzó, de ezek nélkül is hatékonyan lehet edzeni. Sőt, a súlyzókat, akár egy-egy palack ásványvízzel is helyettesíteni lehet. Viszont az eszközök nélkül is rendkívül hatékony lehet az edzés, így ezek hiányában sem kell lemondani a rendszeres mozgásról. Az Intenset szerint az otthoni edzés eszközök nélkül is eredményes lehet.

Az edzés ideje

Az otthoni edzés nagy előnye, hogy semmiféle konditermi nyitvatartási időhöz igazodnod, hanem akkor állsz neki sportolni, amikor csak akarsz, pontosabban, amikor van rá időd. Lehet ez reggel, napközben vagy este. A reggeli edzés nagy előnye, hogy frissen indíthatod a napot, ráadásul azzal a tudattal, hogy már túl vagy az edzésen. Home office munkavégzés esetén, ha ülőmunkát végzel, akkor különösen hasznos egy kis mozgással megszakítani a munkavégzést. Testileg és szellemileg felfrissülve folytathatod a munkát, ami a teljesítményeden is megmutatkozik.

Az egész napos hajtás után rendszerint fáradt az ember és inkább ágyba bújna vagy a kanapén ülve nézné a TV-t, mintsem mozogjon, azonban hidd el nagyon jót tesz, ha egy kis időt szánsz magadra. Annak érdekében, hogy az edzés megszokott rutinná váljon, érdemes bizonyos napokat kijelölni a héten, amikor mindenképp sor kerül az edzésre. Ezt persze nem kell kőbe vésni, így, ha egy-egy nap közbe jön valami, akkor egy másik nap bepótolhatod az edzést, azonban fontos, hogy kialakuljon egyfajta rutin, így kisebb eséllyel marad el a sport.

Elkezdeni nehéz az életmódváltást és az edzést, de idővel, ahogy megszokottá válik, hogy mozogsz, egyre könnyebb lesz, sőt várni fogod a következő alkalmat, hogy újra edzeni tudj. Viszont fontos a családtagokkal tisztázni, hogy az edzés ideje alatt nem zavarhatnak. Ez a te időd, amikor az egészségedért teszel. Ekkor csak a mozgásra koncentrálj. A legjobb, ha a családtagok is csatlakoznak, így mindannyian együtt lehettek fittebbek.

Az otthoni edzés hatásai

Az otthoni edzés is lehet éppoly hatásos, mintha egy edzőteremben edzenél, így hasonló hatásokkal számolhatsz. Többek közt sokkal fittebb leszel, jobb lesz a hangulatod, javul az állóképességed, formásabb leszel és ez az önbizalmadon is sokat segíthet.